BRUGER  
  Log ind  
  Registrer  
  Medlemmer  

<< ANDEHUSET BLIVER MALET.   |   Hjem   |   QUICK  LOTTO  ELLER  SKRABEDILLEN >>

En artikel fra Sjællands Tidende i 1972

Følgende artikel blev modtaget i lørdags

Niløse gadekær har i 40 år været Danmarks smukkeste

image

Som et glansbillede, skabt efter H. C. Andersens eventyr, fremtræder Niløse gadekær i dag. l 1932 var det et stinkende vandhul, så forvandingen er fuldkommen. Gadekæret regnes af mange for Danmarks smukkeste og er blevet en turistattraktion.

MERE...

I året 1932 skete der et »H.C. Andersensk eventyr« i Niløse. Egnens landmænd besluttede at forvandle landsbyens gadekær fra den grimme ælling til en smuk svane — og det er bogstaveligt talt lykkedes.
For mange fremtræder den idylliske plet som en stor seværdighed, og adskillige turister bliver i lang tid holdende, betaget af den fred og ro, som præger stedet. Nogle har endda betegnet det som Danmarks smukkeste landsbygadekær.
En hel del er der om snakken, for kun få steder findes et større mesterværk, skabt af menneskehænder — Rom, Firenze, og Venedig medregnet. Forvandlingen begyndte en køn dag i 1932, altså for 40 år siden, da en kreds af landmænd i Niløse blev trætte af at se på det ildelugtende vandhul, som på grund af et katastrofalt uheld med saltsyre engang i 1920'erne var næsten helt uddødt for fiske- og fugleliv.
De flittige landmænd og en del af byens borgere begyndte en langvarig oprensning, flyttede jord og skabte en kunstig sø midt i gadekæret. Her plantede de den hængepil, som i dag vajer stolt og majestætisk ud over vandet og er logi for en mængde fugle af forskellige arter.
Daværende tømrer Frederik Thobiasen, som nu driver møbelforretning i Dianalund, syntes ikke det var nok, og gik igang med at bygge et miniaturehus, der gjorde virkningen fuldkommen. Huset var ikke blot tænkt som staffage, men opholdssted for det rige dyreliv som måtte komme i de idylliske omgivelser. Folkene på den nærliggende bondegård satte også en mængde svaner ud i gadekæret, og entreprenør Jens Hansen, Niløse, kom med en snes ænder, der straks tog logi i det
lille hus og begyndte at yngle.

Sejltur hver dag
Da livet begyndte at sætte sit præg på stedet, blev snart alverdens dyr fra Noahs Ark misundelige, så der kom både rørhøns, vandrotter, måger og karusser fra omegnens moser og mergelgrave. Interesserede naturelskere kan ofte se de hurtige måger med raketfart dykke ned på gadekærets bund og komme op med en fisk i næbbet.
Tidlige morgenvandrere vil ved solopgang møde et andet særpræget syn, nemlig fodringen. Når beboerne i Niløse endnu ikke har mødt den gryende dag, sejler entreprenør Jens Hansen i sin lille robåd ud til miniature huset for at lægge foder til de mange ænder — og straks er der liv i gadekæret. Den daglige sejltur er blevet rutine for Jens Hansen, men alle påskønner hans store indsats, der holder ænder og svaner i live.

Krybskytter på spil
Den flittige, naturelskende mand har dog et hjertesuk, som vi gerne vil lade gå videre: — I august i fjor var har omkring 80 ænder, nu er der ikke over ti tilbage, fordi krybskytter har været på spil.
— Så sent som i sidste uge overraskede folk på den nærliggende gård en person med jagtgevær. Han forsvandt imørket, men tilbage lå der et par døde ænder i vandet. Det er meningsløst, når folk ikke forstår at værdsætte den idyl, der er skabt i Niløse gadekær og forsøger at udrydde dyrelivet på denne måde, siger Jens Hansen.
Han tilføjer, at kattene også kan være slemme. Mange mennesker har med deres egne øjne set en kat springe ud og nappe en and, skambide den og derpå forlade åstedet.

bre


Indsendt af: Susanne Johansen den 14/06 - 04 | 15:03 | Profil        

KommentarerKontakt mig, når nogen svarer på dette indlæg?