BRUGER  
  Log ind  
  Registrer  
  Medlemmer  

<< Sankt Hans   |   Hjem   |   Kroket træf >>

Sankt Hans med underholdning og tale - men uden bål

image
Pga det dårlige vejr var vi trukket indendørs, hvor Tågerup Gøglerne underholdt.
Båltalen blev holdt af Jørgen Mogensen - her kan man læse talen om det globale og lokale:

MERE...

image


Tale holdt ved Sct. Hansfesten på Niløse Skole den 23. 6. 2008
Af Jørgen Mogensen

Som dreng glædede jeg mig meget til den årlige skoleudflugt, der altid gik til nabobyen. Denne glæde skyldte bl.a. at her kunne jeg få andre is, end i min hjemby. Og når jeg besøgte min mormor i Jylland var der i hendes by andre varer, end hjemme hos mig. I dag er det de samme is og de samme varer, man får overalt i Danmark, ja i hele den vestlige verden.

Globaliseringen tog for alvor fart fra og med 1990. Når Arlas produkter i dag kan boykottes i Jordan, ja så er en af forudsætningerne at varerne rent faktisk befinder sig her. Men globaliseringen går videre endnu. Boykot er blot en af de vestlige udtryksformer, araberne har taget til sig. Og påvirkningen går også den modsatte vej: Vi er blevet så utrolig ens. Dermed er verden også blevet mere grå. Og ligegyldigt, hvor vi bor, finder vi de samme varer, de same slags mennesker, der ser de samme fjernsynsprogrammer og som handler og tænker ens.

Men hermed bliver vi også rodløse, for når alt er lige godt, er der jo intet, der er bedre. Og så er der intet sted, vi føler os hjemme. For det er jo ikke rigtigt, at vi lever lige godt alle steder. Selvom stederne ser ens ud. Det er vigtigt for mennesket at have et tilholdssted, et sted, hvor det føler sig hjemme, et sted, hvor det forstår det uudtalte, hvor det forstår kropssproget, hvor det forstår den underlæggende humor, hvor det er trygt og hvor det er hjemme.
Derfor er det vigtigt at markere sit sted. En sådan markering er vigtigere, jo stærkere globaliseringen bliver. En sådan markering er de stedlige fester og den lokale højtideligholdelse af festdage. Derfor er det vigtigt, at Niløse Beboerforening holder fast i samværet omkring Sct. Hans bålet. Sct. Hans er med til at opbygge ens rod og ens tilknytning til stedet og dermed til sig selv.

Overalt i landet ser vi derfor i disse år at samværet omkring Sct. Hansbålet bliver genopdaget. Niløse Beboerforening var en af de første. Stor tak til foreningen herfor. Mange, der i dag er voksne, kan huske deres Sct. Hansbål i Niløse, både da der var torden, så bålet druknede, da de sov hele natten omkring det hendøende bål og alle de andre gange, de var til fest her. Sådanne minder er med til at bygge det enkelte menneske op, er med til at skabe samhørighed i en global verden med flygtige indtryk, med få blivende værdier og holdepunkter.

Vi sender snart heksene ud på en flyvetur i den globale verden, men vi er også nogle, der bliver tilbage, og godt det ikke er os, der skal ud at flyve i aften, godt der er nogle, der har rod i det lokale. Og med disse ord vil jeg byde jer alle en fortsat god Sct. Hans

Jørgen Mogensen

image


Indsendt af: Karin Andersen den 24/06 - 08 | 9:55 | Profil        

Kommentarer



Kontakt mig, når nogen svarer på dette indlæg?