BRUGER  
  Log ind  
  Registrer  
  Medlemmer  

Amtets behandling af plangrundlag

Amtet indstiller den 13/8 2001 at det overfor ansøger (BASF) og Dianalund Kommune oplyses at amtet vil se positivt på en lokalplan, der giver mulighed for virksomhedens udvidelse udenfor landsbyafgrænsningen, såfremt lokalplanen indeholder retningslinier, der sikrer en god landskabelig og bygningsmæssig tilpasning.

MERE...

MØDEGRUNDLAG

Politisk behandling:

Dato 13 august 2001

Pkt. J.nr. 8-70-12-303-1009-2001

Plan og Byggeri / GJO

X

Vej- og Miljøudvalget

20010830

4
Beslutning om accept af udarbejdelse af det nødvendige plangrundlag for udvidelse af BASF Health & Nutrition, Niløse i Dianalund Kommune. (VMU)

Resumé:

BASF har ansøgt om tilladelse til at udbygge virksomheden inden for ejendommens samlede areal. Ejendommen ligger delvist inden for Niløse landsbyafgrænsning og inden for regionplanforslagets udpegning af uforstyrrede landskab og kirkeomgivelser.

Der forventes en udvidelse af medarbejderantallet fra nuværende 30 til 86 ved fuld produktionsudvidelse.

Indstilling:

Administrationen indstiller at det overfor ansøger og Dianalund Kommune oplyses at amtet vil se positivt på en lokalplan, der giver mulighed for virksomhedens udvidelse udenfor landsbyafgrænsningen, såfremt lokalplanen indeholder retningslinier, der sikrer en god landskabelig og bygningsmæssig tilpasning.

Beslutning:

Tiltrådt.

Beskrivelse:

1. Begrundelsen for, at sagen forelægges.

BASF Health & Nutrition A/S har ansøgt om tilladelse til at kunne foretage en maksimal udbygning af deres fabrik i Niløse i de kommende år. Det ansøgte er ikke entydigt i overensstemmelse med region- og kommuneplan, hvorfor sagen forelægges udvalget.

2. Baggrund og problemstilling.

BASF Health & Nutrition A/S (BHN) ligger inden for afgrænsningen af landsbyen Niløse. De har søgt om, at det bliver muligt at udbygge deres fabrik i Niløse maksimalt. Ved maksimal udnyttelse ønsker BHN at kunne tage hele deres ejendom i anvendelse. Ejendommen er på ca. 3,1 ha, hvoraf ca. 1 ha er beliggende udenfor landsbyafgrænsningen og i Regionplanforslaget udpeget som landskabsområde, uforstyrret landskab og kirkeomgivelsebeskyttelse.

Der er i dag opført ca. 3.600 m². BHN ønsker i første omgang at opføre ca. 3.500 m² produktionsbygninger (7-8 m høje) i tilknytning til de eksisterende bygninger. På arealet uden for afgrænsningen kunne det komme på tale at opføre en lav administrationsbygning, kantine eller anlægge p-plads e.lign.

Ejendommen er overtaget i 1990 og der er løbende sket en udbygning af produktionsanlæggene. Der forventes en produktionsudvidelse fra ca. 1.200 t/år til ca. 5.000 t/år, samt en udvidelse i antallet af arbejdspladser fra 30 til 86. Såfremt der ikke kan ske den ansøgte udvidelse vil produktionen blive flyttet til Irland.

BHN forhandler p.t. om at sælge fabrikken i Niløse til Fortitech, der ønsker de beskrevne udvidelsesmuligheder.

3. Planlægningsmæssige forhold.

Dianalund Kommune er indstillet på at udarbejde lokalplan for virksomheden.

Ejendommen er beliggende i landzone og delvist omfattet af landsbyafgrænsningen af Niløse. Der bor 150 - 200 mennesker i landsbyen.

Hele ejendommen er i regionplanforslaget udpeget som kirkeomgivelse, hvor byudvikling, placering af trafik- og tekniske anlæg o.l. kun må ske, såfremt det ikke forringer oplevelsen af kirken.

Ejendommen er beliggende i landskabsområde, hvor nye tekniske anlæg og bebyggelser bør undgås og hvis de er nødvendige skal indpasses under hensyn til de landskabelige forhold.

Ca. 1 ha af ejendommen er omfattet af regionplanforslagets udpegning af uforstyrrede landskaber. Disse landskaber skal så vidt muligt friholdes for store og/eller støjende anlæg. Hvis der placeres anlæg skal de udformes så de genere mindst muligt.

4. Miljømæssige aspekter.

Dianalund Kommune er miljømyndighed og har oplyst at virksomheden ikke er en Kap. 5 virksomhed. Spildevandsafledning vil skulle ske til Niløse rensningsanlæg, der vil blive udbygget i fornødent omfang.

Støjmæssigt vil virksomheden overholde gældende støjkrav.

Trafikmæssigt forventes der ca. 3.900 lastbiler/år samt en øget arbejdspladstrafik p.g.a. den forventede udvidelse af antal arbejdspladser. Vejene til Niløse er kommunale veje.

5. Administrationens vurdering og konklusion.

Det er administrationens vurdering at Dianalund Kommune vil have mulighed for at udarbejde en lokalplan for virksomheden for den del af ejendommen, der ligger inden for landsbyafgrænsningen, såfremt planen indeholder retningslinier for bygningernes udformning og placering, der sikre en indpasning i landsbyen, så der opnås en god helhedsvirkning.

Planlægningsmæssigt og landskabeligt er det betænkeligt at inddrage arealet udenfor landsbyafgrænsningen. Arealet har ingen tydelig sammenhæng med virksomheden og fremstår i dag som en græsmark..

Ved en ændret afgrænsning af ejendomen f.eks. ved mageskifte med landbrugsjorden på østsiden af arealet, kunne der gennem vilkår om beplantning og retningslinier i lokalplanen om lavt byggeri og/eller "grøn" p-plads tilstræbes en afgrænsning mod det uforstyrrede landskab som kan danne rammen for en landskabelig bedre løsning.

Den øgede trafikbelastning på vejene i og omkring Niløse finder administrationen trafiksikkerhedsmæssigt betænkelig, da det er smalle veje.

6. Indstilling.

Administrationen indstiller at det overfor ansøger og Dianalund Kommune oplyses at amtet vil se positivt på en lokalplan, der giver mulighed for virksomhedens udvidelse udenfor landsbyafgrænsningen, såfremt lokalplanen indeholder retningslinier, der sikrer en god landskabelig og bygningsmæssig tilpasning.

Gertrud Knudsen Bertha Lysgaard

Natur & Miljøchef Afdelingsleder

7. Bilagsfortegnelse.

Kortbilag 1.


Indsendt af: Poul Hansen den 27/03 - 03 | 20:33 | Profil        

Hjem

image
LINKS
TV2 Øst
DR Regionalen
DMI lokalvejr
Sorø Kommune
SJ-Nyheder
Kalundborg Folkeblad
Region Sjælland
<Marts 2003 >
S M T W T F S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31